Co to jest likwidacja stanowiska pracy oraz które prawa ma osoba z niego zdymisjonowana?

Jeżeli jesteś personą, jaka straciła pracę, upewnij się, z jakiego powodu to się stało. Być może efekty Twojej pracy były nie najlepsze dla prezesa, a może motywem jej utraty okazała się być jego kasacja.

Tego typu sytuacja ma nierzadko miejsce w związku ze odmianą organizacyjną firmy, ta zaś najczęściej jest wywołana trudną okolicznością na rynku.

Jeżeli tak właśnie stało się w Twym razie, to należałoby rozumieć, iż w niektórych sytuacjach należą się Ci niektóre uprawnienia. Które? Jest to zależne od okoliczności, czy likwidacja stanowiska pracy nie pociągnęła za sobą stworzenia odmiennego stanowiska, posiadającego podobne obowiązki służbowe i kompetencje. Jeżeli tak się zdarzyło, mamy do czynienia z tak zwaną pozorną likwidacją stanowiska. W praktyce znaczy to, że zatrudniony może pozwać byłego pracodawcę o nieuprawnione wypowiedzenie. Jeśli była ona ustalona na czas określony, były zatrudniony mógłby dopominać się rekompensaty.

autoklawy
Napisał: Veganbaking.net
Na podstawie: http://www.flickr.com

Jeżeli z kolei umowa o posadę była zawarta na czas nieokreślony i uległa już zakończeniu, wtedy Sąd ma prawo orzec o nieważności faktu rozwiązania umowy albo o potrzebie wypłacenia odszkodowania.

Należałoby także wspomnieć, że fikcyjna likwidacja stanowiska pracy to także przekazanie czynności zdymisjonowanej z pracy persony innym osobom będącym na posadzie w firmie. Warto jest zatem znać swe uprawnienia, ponieważ były one wytworzone również dla zabezpieczenia osób poszkodowanych.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2019-09-26 16:09:58
Tagi: prawo, Sąd, miejsce